Liu Tzu Chue, οι Έξι Θεραπευτικοί Ήχοι

Liu Tzu Chue, οι Έξι Θεραπευτικοί Ήχοι

Οι «Έξι Θεραπευτικοί Ήχοι» αποτελούν μία αρχαία Ταοϊστική παράδοση στην Κίνα. Η πρώτη γραπτή αναφορά αποδίδεται στον βοτανολόγο T’ao Hung Ching (456 - 536 μ.Χ). Περιγράφει τους Έξι Θεραπευτικούς Ήχους στο κείμενό του «Θρέφοντας το Σώμα, Προεκτείνοντας τη Ζωή».

“Liu Tzu Chue” σημαίνει στην κυριολεξία «Το Μυστικό των Έξι Χαρακτήρων», όπου η λέξη μυστικό αναφέρεται στο γεγονός της πρωτογενούς προφορικής μεταφοράς τους από δάσκαλο σε μαθητή.

Οι Έξι αυτοί Θεραπευτικοί Ήχοι όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, έχουν την καταγωγή τους στις αρχές της σωματικής και πνευματικής άσκησης με βαθιές ρίζες στη βιωματική εμπειρία του ανθρώπινου οργανισμού ως μίας διαρκώς μεταβαλλόμενης δυναμικής αλληλοεπιδρώμενων ενεργειών οι οποίες γίνονται αντιληπτές ως τα Πέντε Στοιχεία.

Οι αρχές αυτές περιλαμβάνουν τον βελονισμό, τη χρήση βοτάνων, το Chi Kung, καθώς και πρακτικές διαλογισμού ή συνδυασμό όλων των πιο πάνω”.

Η έκφραση αυτών των ήχων προκαλεί στον οργανισμό ηχητικές δονήσεις οι οποίες προάγουν την κυκλοφορία του Αίματος και την ποιότητα του Ch’i, της ζωτικής ενέργειας. Η σωστή εκφορά και τόνος των ήχων θεωρούνται πολύ σημαντικά στην εξάσκησή τους καθώς βοηθούν στη δημιουργία της κατάλληλης δόνησης και προάγουν μία σωστά κατευθυνόμενη ροή της ενέργειας.

Ακολουθούν οι ήχοι, με τα Στοιχεία και την προφορά τους:

  1. Hsiu - ΞΥΛΟ: ανερχόμενος τόνος.
  2. Ho - ΦΩΤΙΑ: τόνος χαμηλός προς ανερχόμενος, ο λαιμός ανοιχτός.
  3. Fu - ΓΗ: τόνος κατερχόμενος.
  4. Hsi – ΜΕΤΑΛΛΟ / ΑΕΡΑΣ: υψηλός τόνος.
  5. Ch’ui - ΝΕΡΟ: προφέροντας και τις δύο συλλαβές, υψηλός τόνος.
  6. Hey - Τριπλός Θερμαστής: χαμογελώντας, ανερχόμενος τόνος.

Ο κάθε ήχος προφέρεται απαλά, δίχως ένταση αλλά και δίχως καταστολή, και είναι συγχρονισμένος με την αναπνοή και την κίνηση. Η άσκηση γίνεται αργά και με επίγνωση, με τα μάτια ανοιχτά αλλά με εσωτερικά στραμμένη όραση, έτσι ώστε η επίγνωση να παραμένει άγρυπνη σε οτιδήποτε συμβαίνει εσωτερικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της πρακτικής.

*Όλα τα κείμενα προέρχονται από το βιβλίο του δασκάλου μου Tew Bunnag, ιδρυτή του European School of T’ai Chi Ch’uan, από το βιβλίο του THE SIX HEALING SOUNDS, 2012.

Δήμητρα Ζήρου

 

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για μαθήματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις και προσφορές από το Shantom