e-Shantom: Κι αν όλα μας καλούσαν σε πνευματική άσκηση;

e-Shantom: Κι αν όλα μας καλούσαν σε πνευματική άσκηση;

e-Shantom:  Από το πρώτο e-Satsag στις 26.03.2020

Κι αν όλα μας καλούσαν σε πνευματική άσκηση; Σε Γιόγκα;

Ας είμαστε σαν ένα κομμάτι μάρμαρο στα χέρια ενός γλύπτη
Σαν πολεμιστής σε προπόνηση
Σαν παιδάκι ασφαλές μέσα στη μητρική αγάπη

                                                                              Από τη Λήδα Shantala

Σκοπός της πνευματικής μας προσπάθειας μέσω της οκταμελούς yoga, είναι η υπέρβαση της ταύτισης μας  με το σώμα και με την ιστορία του, ψυχικά και νοητικά και η συνειδητοποίηση βαθύτερων ψυχικών πεδίων μέσα στα οποία κυλάει αυτή η ζωή, οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Η ταύτιση με  το εγώ, είναι αποτέλεσμα ενός ελαττώματος τόσο μέσα μας όσο και έξω από εμάς, στην ύπαρξη του κόσμου.   Στο προσωπικό επίπεδο λέγεται Avidya. Στο συλλογικό Maya.

Πάνω σε 2 τροχούς κυλάει η πνευματική μας ζωή.

  • Στην προσωπική προσπάθεια εξέλιξης μας προς πνευματικές κατευθύνσεις.
  • Στη βοήθεια από αυτές τις πνευματικές σφαίρες για να περάσουμε σε άλλη άχρονη διάσταση.

Σκοπός της πνευματικής μας προσπάθειας μέσω της γιόγκα, κάθε λεπτό, είναι να κατακτήσουμε το πνεύμα και να κατακτηθούμε από αυτό.

Αυτό από τη μία σημαίνει ψυχική απελευθέρωση από το χρόνο, την άγνοια, τη δυστυχία, τον πόνο και από την άλλη το βίωμα της πνευματικής ευτυχίας, Ananda, της δύναμης, της γνώσης¸ του ανανεωτικού φωτός  που χαρακτηρίζουν και  διέπουν την πνευματική διάσταση.

Όμως είναι πολύ δύσκολο αυτό το έργο να ολοκληρωθεί από την ανθρώπινη περιορισμένη προσπάθεια μόνο, χωρίς βοήθεια άνωθεν.

Η πνευματική δύναμη δεν παρεμβαίνει αν ο ασκούμενος δεν παραδοθεί άνευ όρων σε αυτήν.

 H ατομική προσπάθεια είναι μία διαδικασία που συμβαίνει μέσα στο χρόνο και δεν μπορεί να μας απελευθερώσει από το χρόνο. Συνεπώς η άμεση μεσολάβηση της πνευματικής δύναμης στη διάσταση του πεπερασμένου, γίνεται αναπόφευκτη ανάγκη για την επίτευξη της απελευθέρωσης.

Η Raja Yoga του Patanjali, που τονίζει την ατομική προσπάθεια, σε σχέση με άλλες σχολές που στηρίζονται στη λατρευτική διάθεση, περιλαμβάνει στα niyamas, την Iswara Pranidhana, την παράδοση στη συλλογική πνευματική δύναμη.  Στις οδηγίες που αφορούν στη σχέση μας με τον εαυτό μας. Sauca, santosha, tapaha, swadyaya, ishvara pranidhana.

Ας βιώσουμε το πνευματικό άγγιγμα όπως το μάρμαρο το σμίλεμα του γλύπτη

Όπως ένα κομμάτι ακατέργαστου μαρμάρου στα χέρια ενός καλλιτέχνη, γίνεται  μία Αφροδίτη της Μήλου, έτσι και  εμείς καλούμαστε να αφεθούμε στις πνευματικές δυνάμεις για να μας μεταμορφώσουν σε ένα χρήσιμο εργαλείο της θέλησης και του σκοπού τους.

Έτσι δεχόμαστε το εσωτερικό πνευματικό άγγιγμα και αυτό ανοίγει τον εσωτερικό τρόπο βιώματος της εξωτερικής δυσκολίας.

Αυτό προϋποθέτει πλήρη εμπιστοσύνη και εξάρτηση από τις πνευματικές δυνάμεις.

Σε τέτοιο βαθμό που ο ασκούμενος να μπορεί να πει αυθόρμητα: Σε εμπιστεύομαι ακόμα και αν με σκοτώσεις.

Ένας τέτοιος βαθμός πίστης και εμπιστοσύνης δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Η παράδοση εαυτού δεν επιτυγχάνεται γραμμικά μέσα σε λίγες μέρες. Είναι μια δυναμική διαδικασία που αναπτύσσεται από την άσκηση μέσα από τη γιόγκα και από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες.

Όπως στις πολεμικές τέχνες ένας αντίπαλος είναι απαραίτητος για την άσκηση. Και στους ασκούμενους στη γιόγκα οι εξωτερικές δυσκολίες είναι η ευκαιρία για εξάσκηση στην εμπιστοσύνη στην εσωτερική δύναμη. Και ο τρόπος για να το αποδείξουμε είναι να πάμε πέρα από το φόβο , στο θάρρος  και στην παράδοση άνευ όρων.

 

Όπως ένα παιδάκι που ότι και αν λέει και  κάνει, ξέρει μέσα του ότι η μητέρα του είναι εκεί για να το προστατεύσει και να του δείξει την αγάπη της.  Με τον ίδιο τρόπο ο ασκούμενος που έχει παραδώσει τον εαυτό του στην πνευματική δύναμη της ζωής, εκτελεί τα έργα του και την άσκησή του  ξέροντας ότι θα δεχθεί την αγάπη και την προστασία του Εαυτού.

Τότε ο ασκούμενος δεν αυτενεργεί υποκινούμενος από το μυαλό του και τις συγκινήσεις του, αλλά μετατρέπεται σε εργαλείο εκτέλεσης της ανώτερης βούλησης.

Τότε η ζωή, μέσα από τις δυσκολίες και την άσκηση στην παράδοση Εαυτού ανυψώνεται σε μία πνευματική Yoga, όπου ο εξωτερικός κόσμος και οι  πνευματικές δυνάμεις γεφυρώνονται, εναρμονίζονται και γίνονται ένα.

Χρειάζεται να διαποτιστούμε από τον Εαυτό και για να γίνει αυτό χρειάζεται να του δώσουμε την ευκαιρία τώρα.

Με τη δύναμη του ΕΑΥΤΟΎ,  που αναγνωρίζω μέσα μου, 

Με αυτή τη δύναμη θα παλέψω με όλα τα γύρω μου ,

Γιατί αναγνωρίζω ότι είναι μέρος της ζωής μου και σε αυτήν υποκλίνομαι.

Εμπνευσμένο από τη διδασκαλία του σεβάσμιου Guru Chandra Swani Udasin

Και από τα Υοga Sutras του Patanjali

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για μαθήματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις και προσφορές από το Shantom