Η Κίνηση ως μέσον μύησης στο μυστήριο του «εγώ» και της ζωής

Η Κίνηση ως μέσον μύησης  στο μυστήριο του «εγώ» και της ζωής

Το σώμα μας είναι το «σπίτι» της ψυχής, εξατομικευμένη «μινιατούρα» του πλανήτη

Το σώμα μας είναι η μικρογραφία του σύμπαντος. Ο εσωτερικός μας κόσμος διέπεται από τους ίδιους νόμους που διέπουν το σύμπαν. Ένα βαθύ ταξίδι μέσα στο σώμα είναι ένα ταξίδι στα πέρατα του κόσμου. Το «γνώθι σ’αυτόν» ισοδυναμεί με το γνωρίζω τον κόσμο. Το σώμα μας είναι η αρχή και το τέλος. Είναι ο φορέας, το όχημα της ψυχής, όσο αυτή ταξιδεύει στον πλανήτη γη. Με αυτό γεννιέται και στο τέλος του γήινου ταξιδιού αυτό αφήνει (στη γη) για να συνεχίσει το ταξίδι της στην άλλη διάσταση.

Εικόνα Σώματος

Η σχέση μας με τον γύρω κόσμο εξαρτάται από τη νοητική εικόνα και τη σχέση που αναπτύσσουμε με το σώμα μας.

Η εικόνα σώματος είναι μια τρισδιάστατη νοητική εικόνα που δημιουργείται από τις αισθήσεις και τους απτικούς, οπτικούς και κιναισθητικούς υποδοχείς, οι οποίοι προσλαμβάνουν εσωτερικά ή εξωτερικά ερεθίσματα. Τα ερεθίσματα αυτά, αφού μεταβιβαστούν στον εγκέφαλο, μορφοποιούνται σε κίνηση η οποία με τη σειρά της τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με νέα ερεθίσματα. Η εικόνα σώματος μορφοποιεί την αντίληψη μας για οποιαδήποτε πλευρά της φυσικής/σωματικής μας εμφάνισης (σχήμα, μέγεθος, βάρος, στυλ μαλλιών, τύπο δέρματος, τρόπο ντυσίματος, κ.α.). Επηρεάζει και επηρεάζεται από τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Είναι δηλαδή η εικόνα του ίδιου μας του σώματος που σχηματίζουμε με το νου (Paul Schilder). Αποτελεί μια σύνθετη έννοια που μπορεί να περιλαμβάνει την ταυτότητα, την αυτοεκτίμηση, τη σεξουαλικότητα, τα πολιτιστικά ήθη και τα θέματα υγείας. Βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και αλλαγή, επηρεάζοντας θετικά ή αρνητικά δομές του εαυτού μας. Η ανολοκλήρωτη εικόνα σώματος αποτελεί ανολοκλήρωτη εικόνα εαυτού που οδηγεί σε αναντιστοιχίες με την πραγματικότητα, επηρεάζοντας αρνητικά το συναίσθημα, τις ικανότητες της αντίληψης, της μάθησης και της επικοινωνίας.

Η κίνηση είναι ζωή

Το σώμα μας συνδέεται άμεσα με την κίνηση και μέσω αυτής με την ίδια την πηγή της ζωής. «Φερέπαφα» έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες την Περσεφόνη, τη βασίλισσα των ψυχών που ζούσε στον Άδη. Η ίδια «ούσα ακίνητη» δίδασκε τις ψυχές πάνω στη γη εξ επαφής, μέσω της κίνησης.

Ο Shiva Nataraja, o κοσμικός χορευτής, είναι δημιουργός της ζωής για τους Ινδούς. Χορεύει μέσα στο θέατρο του σύμπαντος και δημιουργεί ζωή.

Η συνειδητή κίνηση είναι φορέας γνώσης και ανάπτυξης. Η διαδικασία της ανάπτυξης συμβαίνει με μία εξελικτική διαδικασία.

Στα πρώτα μας χρόνια, η βαρύτητα, οι εμπειρίες βάρους στο σώμα, οι κιναισθητικές εμπειρίες και οι συνιστώσες της κίνησης, επηρεάζουν άμεσα την εξελικτική πορεία της γνώσης. Εξέλιξη που καλλιεργεί τις αντιληπτικές ικανότητες και οδηγεί σε ψυχολογική ωριμότητα.

Η μνήμη του σώματος

Το σώμα είναι φορέας μνήμης ξεχασμένης. Καταγράφει όλα τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις μέσω της κιναισθησίας και της μυϊκής συμπεριφοράς. Το σώμα μάς «μιλάει» για το παρελθόν, μέσα από τους πόνους του και μέσα από τη στάση του και ό,τι λέει είναι αλήθεια.

Ό,τι βιώνεται μέσα στο σώμα ή επεξεργάζεται από το σώμα, ό,τι γίνεται αντιληπτό από το σώμα, γίνεται γρήγορα αντιληπτό και από την υπόλοιπη προσωπικότητα, διευκολύνοντας τις διαδικασίες αφομοίωσης απαρτίωσης και αλλαγής. Είναι εργαλείο αυτοεξέλιξης.

Η σκέψη δεν μπορεί να πιάσει το Όλον γιατί η σκέψη είναι μόνον μέρος του Όλου και δημιουργήθηκε μεταγενέστερα του σώματος στην προσωπική μας ιστορία. Τα πρότυπα κίνησης μας, προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό το τι συμβαίνει στη ζωή μας. Η ευφυΐα του σώματος μας περιορίζει ή απελευθερώνει τη δυνατότητα λήψεως αποφάσεων κατάλληλων για την ευτυχία μας, τον τρόπο ανάλυσης των γεγονότων στην προσωπική μας ζωή και το αν θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε αποφάσεις που πήραμε.

Ψυχοσωματική Αντιληπτικότητα

Μεγάλο μέρος του τι πιστεύουμε και του πως κατευθυνόμαστε στη ζωή έχει να κάνει με τη σωματική και ψυχική αντιληπτικότητα. Το 80% της επικοινωνίας με τους άλλους οφείλεται σε παράγοντες μη λεκτικούς που έχουν να κάνουν με σωματικές διαδικασίες και με το ρυθμό. 
Όσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε τη γλώσσα του σώματός μας τόσο περισσότερο μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή, να επικοινωνήσουμε σε βάθος, να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε.

Το σώμα μας και ο εξωτερικός χώρος

Το σώμα μας και ο εξωτερικός χώρος

Οι σχέσεις μας με τον έξω κόσμο και με τις κατευθύνσεις (όπως το πίσω, το πλάγια, το πάνω και το κάτω) αναπτύσσονται στη νηπιακή ηλικία μέσα από τις εμπειρίες που βιώνει κινητικά το σώμα. Μέσω αυτής της κινητικής αλληλεπίδρασης με τον έξω κόσμο, μάς δίνεται η δυνατότητα απαρτίωσης και σύνδεσης των πολλαπλών εντυπώσεων και ερεθισμάτων που αφορούν το σώμα μας. Εάν αυτή η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί λίγο έως πολύ επιτυχώς στην παιδική ηλικία, αυτό οδηγεί αργότερα σε διευρυμένη αντιληπτικότητα, σε εύρος σκέψης και δυνατότητα αναζήτησης πολλαπλών επιλογών. Εάν όμως διάφορες τραυματικές εμπειρίες έχουν παρεμποδίσει την ομαλή ροή αυτών των ψυχοσωματικών εμπειριών στη βρεφική και παιδική μας ηλικία, αργότερα θα υπάρχει περιορισμένο εύρος στη σκέψη και στην αντιληπτικότητα μας.

Οι δυνατότητες όμως επαναπροσδιορισμού και επανεκπαίδευσης, μέσω της συνειδητής ανάπλασης της εικόνας σώματος, προσφέρονται ανά πάσα στιγμή μέσα στη ζωή μας και συνοδεύονται από νέες εξελικτικές ευκαιρίες σωματικής, ψυχικής και γνωστικής ανάπτυξης.

 

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για μαθήματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις και προσφορές από το Shantom